Är förväntningar indirekt besvikelse?

Hur mycket onödig smärta, besvikelse och oro utsätter vi människor oss inte för? Varje dag. Hur ofta väljer vi inte smärta framför enkelhet, lugn och ro? Jag kan inte räkna alla de gånger jag valt att välja den svåra vägen. Där det ömmar, skaver och finns osämja och missförstånd. Varför? Jo, för att jag har haft förväntningar. 

“Förväntningar är som att välja besvikelse. Vi tror att livet, människor, möten och händelser ska vara på ett visst sätt.”

Förväntningar är som att välja besvikelse. Vi tror att livet, människor, möten och händelser ska vara på ett visst sätt. Vi föreställer oss att det ska kännas och verka på ett speciellt vis. Vi får för oss att alla känner, upplever och tror samma. Vad sker då? Besvikelse. Du kommer bli så extremt besviken varje gång du lägger förväntningar på någons axlar. Jag kan inte säga nog hur mycket besvikelse och bråk du kommer spara in på om du väljer att aktivt sluta ha förväntningar. Betyder det att du ska sluta tro, hoppas och arbeta för en bättre morgondag? Verkligen inte. Jag är inte för stagnation eller att sluta drömma. Men förväntningar är inte detsamma som drömmar eller hopp. Förväntningar är de fängelse och falska inbyggda föreställningar du dragit på dig genom att leva. Förväntningar skapar bara problem. Speciellt när det handlar om relationer och vad du förväntar dig att andra ska tänka, se och tycka.

“Vi människor har en lustig förmåga att tro att alla andra måste tänka som en själv och därmed agera precis likadant.”

Vi människor har en lustig förmåga att tro att alla andra måste tänka som en själv och därmed agera precis likadant. Ett tydligt exempel är den om att hålla upp dörren för den som kommer efter. Jag vet inte hur många gånger jag önskat, hoppats och nästan rasande babblat för mig själv, ”jävla idiot. Hur svårt kan det vara att hålla upp dörren?” när den smällt igen framför mina ögon. Vems fel är det att jag brusar upp, dömer och blir sur? Jo, mitt eget. För jag hade en förvänta att personen framför mig skulle förstå att det är så man gör. Detta är ett enkelt exempel och jag är säker på att du kan finna hundra av dem om du bara börjar fundera över ditt eget liv och varande. Idag förväntar jag mig aldrig något, inte av någon. Förståelsen över att min verklighet inte är din är befriande. Den ger mig luft att andas och besparar mig bråk, missförstånd och besvikelse. Det går inte att bli besviken när man inte heller ständigt bäddar för det. Det är svårt att inte ha förväntningar och föreställningar. Jag arbetar aktivt med det varje dag men efter hand blir det ett sätt att leva. Nästan som att borsta tänderna. Man bara gör. Jag tror föreställningar också är indirekt kopplat till att vi dömer andra utan att ha en enda aning. När vi slutar spela spelet kan vi också öppna upp till det där som för många av oss kallas möjligheter, oförutsedda händelser och möten som leder till oanade höjder. När föreställningar och förväntningar sinar är vi mer öppna och livet blir plötsligt enklare att leva. 


Podcast – Är förväntningar indirekt besvikelse?

Share: