Det låter så fint att ha ett värde, nästan som en guldpeng hämtad ur Pippi Långstrumps kappsäck.

Jag har tänkt vidare kring det där med värdet som alla människor sägs ha men få verkligen tror sig ha. Det är så konstigt att vi pratar om allas lika värde men ändå gör vi inget åt bristen. Jag kan som vanligt bara se till mig själv och hur mitt värde varit helt åt helvetes lågt. Det låter så fint att ha ett värde, nästan som en guldpeng hämtad ur Pippi Långstrumps kappsäck. Vad är värdet vi alla sägs ha? men få vet om att de har. Vad mäter vi det värdet i? Jag hatar att säga det men vet att ljuga är fult. Så, ja, vi mäter värdet i allt som är mätbart, synligt, prestation och yta. Det är det enklaste

när ingen jävel förklarat för oss vad det där värdet egentligen är. Inte fan kom jag till jorden med en manual och föreskrift om hur jag bäst ger näring åt det viktigaste, mitt värde som människa. Hur enkelt tror skaparen av allt att det är att fatta? Eller så är vi så satans knäppa och blinda att vi inte fattar att svaret är och varit framför oss precis hela tiden.

“Jag skrattar åt mig själv där jag står framför spegeln och försöker iklä mig ett värde. Desto dyrare trasor ju högre värde får du i flocken.”

Jag skrattar åt mig själv där jag står framför spegeln och försöker iklä mig ett värde. Desto dyrare trasor ju högre värde får du i flocken. ”Vem försöker jag lura?”, tänker jag. Världen eller mig själv? Som om jag skulle stiga i värde och bli en fin guldpeng i Pippis kappsäck.. Föga troligt. Det är svårt att förstå att ens värde är oberoende av hur man ser ut eller vad man gör. Speciellt när vi lägger sådana vikt vid just dessa två. Värde? Vad är det det på riktigt? Jag vill förstå. Hittar jag det i en tidning? På nätet? På banken? På jobbet? Gymmet? I affären? Vi letar tror jag, efter vad vi vi egentligen inte riktigt förstått vad det är, vårt värde. Jag tror faktiskt inte vi greppat innebörden av vårt mänskliga värde. Vi har inte lärt oss hur det ska få näring. Istället har vi lärt oss att bli osäkra, otrygga och rädda. Det är enklare för det går att döva med tomma, innehållslösa substitut. Det mänskliga värdet är svårare för det kräver inget av oss, mer än att vi bara är, finns och andas. Och ärligt, hur i helvete gör man det när varje steg vi tar handlar om att leverera?
Värde. Det mänskliga. Som en guldpeng i Pippis kappsäck. 

Share: