Får livet kännas bra?

”Grattis! Wow! Du är fan helt otrolig, Stephanie! Det går bra nu. Hur känns det?”. Vad svara man på något sådant? När hela livet fram tills nu handlat om att må dåligt, känna olycka och längta efter att få bli ett med jorden. Är det såhär livet ska vara och kännas måste jag nog kliva av. För helt ärligt, jag vet inte hur man hanterar livet när det är bra.

Faktiskt har jag ingen som helst aning om hur det är att vakna varje morgon och inte invänta helvetet. Som att varje vaken stund bara innebär förlust, smärta, olycka och problem. Jag trodde mig veta vad som var svårt här i livet, som att resa sig ur sängen när man bara vill slippa möta dagen, eller när livet känns mörkare än en novembernatt. Det trodde jag var svårt att överleva. Men jag måste se mig och mitt mörka sinne besegrad. För om det är något som är tretton tusen gånger svårare att hantera, är det när livet är och känna bra. Hur i helvetet hanterar man något som givet utan att börja be om ursäkt, leta fel och tänka, ”jag är inte värd detta eller snart går det ändå över. Något är fel.” Och ja, något är fel, JÄVLIGT fel, när man tror att bra är fel och något man inte är värd. Det var inte smärtan i att leva jag försökt att undvika i så många år. Snarare rädslan och oförmågan att hantera livets goda.

“Har ni tänkt på att vi ofta klagar när det skaver, men ber om ursäkt när det känns skönt?”

Har ni tänkt på att vi ofta klagar när det skaver, men ber om ursäkt när det känns skönt? Istället för att känna glädje, tacksamhet och framgång, flyr vi och tror de är lika påhittade som sagan om ringen. Det ska väl göra ont att leva? Inte kan det gå bra? Vi måste väl alltid ha något att klaga på? Jag har levt ett liv där jag hellre hade ont än upplevde njutning. Varför? Så onödigt kan tyckas. För det är lättare att hantera det som är jobbigt än det som är bra, när självkänslan är lika med minus noll. Då ”förtjänar” man inte att må bra. Allt som heter ”att må bra eller tillfreds är förknippat men en gigantisk rädsla över att det ska försvinna. Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas, det är lättare att drömma om ett lycklig liv, än att leva det. För lever man det, kan man också förlora det. Och det gör ONT! Samma är det med glädje. Vi vill ha ett glädjefyllt liv men är rädda för att det ska ta slut.  ”Livet ska inte vara en plåga, Stephanie. Det får kännas så bra som det gör nu. Jag lovar.” Hans ord om min glädje gör mig inte säker men de får mig att börja fundera. ”Livet FÅR kännas bra. Det är okej.” Men ”bra” hotar min trygghet. Den trygghet som jag under så många år byggt upp. Som en gigantisk scen, redo för världens största konsert och nu ska den rivas. Det är svårt att hantera det positiva i livet utan att leta fel på både livet men framförallt sig själv. Kanske är det inte så konstigt att vi hellre lever i det negativa när varje steg vi tar handlar om att allt alltid kan bli bättre.

“Vi tillåter oss inte att vara nöjda, tacksamma och glada. För när livet går bra, är världen vi byggt upp rädd att tappa oss som slavar.”

Vi tillåter oss inte att vara nöjda, tacksamma och glada. För när livet går bra, är världen vi byggt upp rädd att tappa oss som slavar. Slavar som ständigt jagar förändring, jämför, krigar, hatar och pratat skit. Mår vi dåligt är vi alltid i ett underläge där pengar -som ni vet, STYR this fucking world!! Och för att må bra och få känna den där efterlängtade glädjen köper vi oss den. Men mår vi bra och känner oss tillfreds avtar vårt behov av att förändra, fixa och trycka bort den låga självkänslans desperata rop på mer. Vi har fått det om bakfoten, eller åtminstone jag. Det är inget som är fel eller kommer gå fel, när livet känns bra eller du känner glädje. Fan, det må så vara att livet, när det är dags att gå ändå kommer ha innehållit fler tårar än skratt. Men det gör inte automatiskt att vi måste gråta. Känn glädje. Den är DIN. Älska den, krama den, sprid den men håll inte kvar i den, lika lite som smärtan. Du är värd glädjen och behöver inte be om ursäkt för den. Det finns andra gånger en ursäkt passar bättre. Men inte nu. Fan, happy times! Det är okej!


Podcast – Får livet kännas bra?

Share: