Livets smärtsamma paradox- livet ger och tar

Jag förstod nu äntligen vad det var jag inte velat förstå förr.. Livets paradox. För varje val jag tar kommer jag också välja bort något.  Vi vill ha allt men vägrar förstå att det inte är en av livets möjligheter. Vi har miljoner förmåner som livs levande människor, men möjlighet att ha ”allt” äger inte vi inte. 

Oj oj! Vilken smärtsam men högst nödvändig insikt. Eller? Hur blev det så? Är livets paradox nödvändig att förstå för att må bra? Kanske.. Vi vill som bekant ha allt men vill såklart inte förlora det.

“Vi vill vara fria men är rädda för att bli utanför. Vi vill älska men inte bli sårade”

Vi vill vara fria men är rädda för att bli utanför. Vi vill älska men inte bli sårade. Vi vill leva men absolut inte dö. Du lovar att älska en enda människa i nöd och lust, men det innebär också att du väljer bort alla andra. För att slippa ”förlora” och ta mig runt livets paradox trodde jag länge det enklaste var att sluta leva. Inte som i att dö och bli ande. Utan snarare som i att dö och fortfarande leva. Inte känna, tycka, tänka eller njuta av det som livet erbjöd. Kanske är det den värsta av död? I alla fall, det blev min strategi och den gav mig inget annat än otrolig sorg och olycka. Om jag inte älskar kan jag inte heller bli lämnad och sårad. Bra! Då hade jag lyckats undvika det vackraste av allt- KÄRLEKEN! Jag började tänka så om det mest. Om jag inte hade några prylar kunde jag inte heller förlora dem. Inga vänner innebar också att jag slapp bråk och missförstånd. Länge pågick denna katt och råtta lek för att slippa hantera livets paradox. Men vad jag helt missat var att det alltid fanns två sidor av myntet och för allt jag valde att undvika, valde jag också bort allt det underbara med att leva. Det där vi i folkmun säger gör livet värt att leva. Om jag inte älskade kunde jag heller aldrig bli älskad eller få uppleva dess enorma, helt klart, livsviktiga motor. Levde jag utan vänner skulle jag heller aldrig få dela upplevelser, skratt, tårar och gemenskap. Lät jag mitt liv vara helt utan prylar skulle jag heller aldrig få vara sådär ytligt ”happy” som en ny köpt, designer väska kunde göra mig.

“Att välja är att förlora och förlora är också att vinna. Livets paradox. Ju mer vi har, desto mer har vi att förlora.”

Att välja är att förlora och förlora är också att vinna. Livets paradox. Ju mer vi har, desto mer har vi att förlora. Desto mer du älskar och känner, desto större chans att bli sårad och förfärligt ledsen. Antalet nollor på lönekontot innebär också större chans att förlora och leva i rädsla över att de ska försvinna. Ju mindre pengar du har, desto mindre oro och rädsla behöver du ha, över att prylarna du inte kan köpa kommer gå sönder eller brinna upp. Allt har en baksida precis som allt har en framsida. Ingen av oss kommer undan livets paradox, även om vi tror det, och gör allt vi kan för att slippa. Jag tror att en stor del till att vi mår dåligt är för att vi inte vill acceptera livets paradox. Allt ingår och det går inte att undvika livet. I varje undvikande lurar rädsla. Men så länge vi fortsätter vara rädda kommer vi också missa livet. 

“Du kan inte leva, skratta, älska, känna, se, andas, upptäcka och ha det bra om du inte också dör, gråter, hatar, inte ser, tappar andan och har det svårt”

Du kan inte leva, skratta, älska, känna, se, andas, upptäcka och ha det bra om du inte också dör, gråter, hatar, inte ser, tappar andan och har det svårt. Livets, kanske smärtsamma paradox men också dess sanning och befrielse. Idag älskar jag med vetskapen om att det en dag kommer bytas ut mot sorg och saknad. Jag har för nu valt att dela livet med en enda människa och på så sätt valt bort alla andra. Jag köper det jag vill, med förståelsen av att det kommer göra ont när det också försvinner. Jag involverar mig i livet och vågar för första gången någonsin, leva med tanken på att jag också kommer gråta, när det inte längre går. Att leva är att dö och jag vill leva lika mycket som jag vill dö. 
Livets paradox!!!


Podcast – Livets smärtsamma paradox- livet ger och tar

Share: