Måste man alltid uppnå något?

Har du tänkt på att vi lever våra liv som att allt handlar om att ständigt uppnå något? Vi har alltid en tanke, syfte eller mening med allt vi gör. Att bara göra något utan att ha en baktanke om vad det kan ge, göra eller kännas är mycket svårt för oss. Mål. Vi har alltid ett mål med det vi ska göra och det är mycket sällan vi inte har det. Är det jakten på en viss känsla? Eller bara vår inre oro om att vi måste uppnå något precis hela tiden. Jag satt ner ett slag och mediterade. Tankarna flög än hit än dit och jag märkte hur de jagade något. De ville uppnå något och absolut inte acceptera att jag inte alls behövde jaga en speciell känsla eller stadie. ”Det finns inget mål” är svårt att greppa och försöka applicera på våra målfokuserade hjärnor. Hur lever man utan mål? Går det ens att göra det? Jag tror inte det handlar om att inte ha mål. Snarare är mål mycket viktigt och ger oss mening och ibland styrka att orka vidare. Men mål kan lätt blandas ihop med att något måste uppnås.

“Jag vet av egen erfarenhet att den där ständiga hetsen och pressen på att nå något är mer eller mindre som gift”

Jag vet av egen erfarenhet att den där ständiga hetsen och pressen på att nå något är mer eller mindre som gift. Vi tillåter oss aldrig att vara i det som är och uppskatta det när en inre stress om mer är där. Hur ofta gör vi inte saker för att de ska gynna oss eller plussa på bekräftelsekontot? Det är svårt att börja göra saker utan att ständigt försöka uppnå något med det. Det krävs massor av övning och en hel dos av tålamod att ta sig tillbaka gång på gång. Första steget för mig själv var att börja reflektera över vad jag jagade för känsla och vad jag trodde den skulle göra för mitt mående. Snabbt insåg jag att jag bara jagade en falsk känsla som inte skulle uppnås genom att nå högre eller någonstans. Den fanns där jag aldrig letat. I det enkla, nuet och insikten om att jag inte behöver nå någonting för att duga. 


Podcast – Måste man alltid uppnå något?

Share: