När hälsosamt blir en drog

”Du ser ut som hälsan själv!”. ”Jag tränar på gym flera gånger i veckan och skriver in allt jag äter i en app.” ”Fan, jag har sådan ångest. Har inte tränat på en dag och åt en bulle igår.” Och så fortsätter det..
Känner du igen dig? ”Drick en grön juice varje morgon så är du snart hälsan personifierad.” Vart vi dödliga människor än går idag, möts vi av hur man blir hälsosammare, vackrare, sundare, nyttigare och alldeles outstanding. ”Ät det, gör så.”
Alla vill må bra. Ingen vill lida av sjukdom och smärta. Det fantastiska är att idag, vet vi mer om hur vi kan må bra, än de visste förr i tiden. Det finns nästan botemedel mot allt, och oftast är det enkla som ger bäst effekt.
Vi vet att motion, rörelse, varierad kost och sunt förnuft är ett vinnande koncept.
Det finns inget motargument mot det,och det är inte heller det som är meningen med min text. Men vad händer när allt det där ”sunda och hälsosamma” går till överdrift? Blir ett beroende? Tvång? Besatthet? Om 30 minuters motion om dagen är bra, då måste en timme vara ännu bättre och så vidare..
Och om den där gröna spenat juicen är nyttig, då borde det vara ännu nyttigare att byta ut lunchen och middagen mot en sådan? Mer, bättre, nyttigare och hälsan själv.
Idag anses en sund människa vara förenat med status, medvetenhet och karaktär.
Jag ska berätta en hemlighet för er, jag var extremt omedveten under min intensiva jakt på att vara hälsosam och sund. Medvetenhet ingår sällan i jagandet och besatthet. Du går på autopilot, påverkad och färgad av vad andra ständigt säger är hälsosamt.
Vet ni en annan sak? I min jakt på sundhet blev jag inget annat än sjukare, galnare och olycklig. Inget välmående så långt mina urholkade ögon kunde se..
Det är svårt, hälsa ÄR svårt. Eller, vår tids hets har gjord det självklara väldigt svårt.
Så många meningar och åsikter om just hälsa. Hur fan vet man vad som är sunt? På måndag ska du inte äta kolhydrater, men dagen efter är det precis det du ska äta.
Träna kondition, eller fel! Träna bara styrka. Nej, fel igen! Yoga! Det är svaret på alla livets problem. Hur vet man?
Hur i hela världen vet man vad hälsosamt är? Upptäcker man plötligt en dag att man är det? Innebär ett gymkort, automatiskt att man är vältränad? Vad är hälsosamt för dig? Är det att äta grönsaker hela dagen lång? Välja protein framför bröd? När du tackar nej till den nybakade bullen, perfekt gräddad?
Jag levde i den falska illusionen om att hälsa var att se ut och vara på ett visst sätt.
Bettet från den nygräddade bullen var förenat med misslyckande. Min karaktär var svag. Jag trodde på fullaste allvar att allt som innebar livskvalitet var fel. En hälsosam människa väljer bort livets goda, till förmån för att äta salladsblad, träna, ha rosiga kinder och aldrig, verkligen ALDRIG tacka ja till något ”onyttigt.”
Och vad är egentligen onyttigt? Har broccoli annorlunda kalorier än ett saftig wienerbröd? Rinner broccolins kalorier rakt igenom kroppen, och wienerbrödets stannar precis på magen? I ett veck..
Vi är fullkomligt matade med den perfekta bilden av hälsosam livsstil. Helt ärligt, har du någonsin sett bilden av korv med bröd förenad med hälsa? Däremot en smal, leende retuscherad kvinnan stå och spänna magen.
Jag är trött. Inte för jag sovit dåligt. Trött för att vi aldrig får chansen att själva finna vad vi mår bra av, utan att bli så påverkade.
Hetsen om vem som lever sundast är en hets utan slut. Det finns ingen måttstock på det. Jag insåg att all tid jag lagt på att vara hurtigt sund, bara gjorde mig illa.
Mycket av något är inte automatiskt bra. Balans. In between.
Hur kommer vi då förbi vårt tids sundhetsstress? Det är svårt. Riktigt, ursäkta mitt språk, skit svårt!
För mat utan tillsatser och att röra på kroppen ÄR ju bra, i moderat mängd. Som allt annat.
Det handlar inte om att plocka bort rörelse eller mat. Då går det rent åt helvete och det vill vi absolut inte!
Däremot måste vi sluta hetsa och prata i termer av bra, dåligt, onyttigt, nyttigt osv..
Jag ska berätta en sak för er, det går att banta på chips, precis som det går att bli fet på broccoli.
Återigen handlar det om balans.
Är det kanske så? Att det är vår tids stora problem, för vi glömt eller inte får lära oss vad det verkligen är?
Visst verkar de som ha balans, ändå vara de som mår bäst? Inga förbud, men heller inte frosseri. Hellre kvalitet än kvantitet när de tränar och tillåtelsen att vara människa. Människor gör fel, missar, tappar fokus, ork och kommer aldrig, innerst välja morötter framför en riktig god choklad!
Det är okej. Hör ni det? Det är helt jävla okej! Är inte det hälsosammare än att ljuga, käka spenat och träna tills kroppen faller a part?
Balans, lyssna inåt. Svaret på vad din kropp och själ behöver för att må bra finns där. Inte på skvallerpressen framsida.
Balans är sunt allt annat är lögner.

Share: