Varför lärde ingen mig detta om livet?

Det är inte lätt att skriva om livet, än mindre leva det. Under en av alla mina stunder, filosoferandes över alltet slog det mig att vi människor är extremt dåligt förberedda på livet. Vi börjar skolan vid sex års ålder och sköter vi oss och följer mallen för när man lämnar dess trygga värld, ja, då är man klar vid 18-års ålder. Under den tiden jag gick i skola lärde jag mig mer om hur press, krav, stress, jakt, bäst och mest skulle ta mig till mina mål, de mål samhället bestämt var ”riktiga, värdefulla och viktiga” för att få ett bra liv, än förståelse, visdom och inre fokus.

“Vilsen, rädd och så otroligt påverkbar vandrade jag ut ur skolans värld med ett betyg som på något sätt sades vara avgörande för resten av mitt liv.”

Vilsen, rädd och så otroligt påverkbar vandrade jag ut ur skolans värld med ett betyg som på något sätt sades vara avgörande för resten av mitt liv. Mitt liv låg i deras händer och allt jag kunde göra var att luta mig mot det jag de senaste 12 åren lärt mig, stressa, hetsa, tävla, prestera och stänga av vad jag innerst inne verkligen kände, ville och önskade med mitt fortsatta liv. Och det var där och då det blev snett, jävligt snett.. Jag säger inte att mitt liv skulle sett annorlunda ut om jag inte gått i skola och lärt mig det jag lärde mig. Däremot tror jag att jag haft en bättre förutsättning att kunna hantera livet som faktiskt väntar utanför skolans stängda värld. För livet är inte det vi lär oss där. Livet är inget vi kan läsa om än mindre räkna ut. Vår bästa lärare om livet ÄR just livet självt. Trots det tror jag att vi kan få ett visst försprång om vi ändå får veta vad som eventuellt kan vänta oss, svartsjuka, tvivel, avundsjuka, stress, oro, missförstånd, ånger, motgångar, misstag, framgång, sorg, krossat hjärta, kanske blir vi lämnade, förlorar jobbet, blir förälder, byter jobb, hamnar på gatan, får cancer, förlorar sin älskade, blir överkörd och listan kan göras hur lång som helst. Nedan har jag skrivit ihop några punkter jag tycker är viktiga att bära med sig. Såklart, är och blir denna lista om livet aldrig klar. Det är int heller meningen. Meningen är den att vi ska fortsätta fylla på den efter vad tiden går och vi lär av och om livet. 

Nu kör vi!

 1. Livet vill dig väl. Ibland kommer du inte förstå hur och på vilket sätt, men du behöver inte förstå. Lita till livets godhet.
 2. Det blir som det ska bli, även om du önskar annat. 
 3. Du är precis där du ska vara just nu. Allt du gjort har lett dig hit. 
 4. Livet gör ont. Modet att acceptera detta är enligt mig en av grundstenarna till att kunna leva livet.
 5. Du kommer uppleva svartsjuka, både själv och från andra.
 6. Du kommer högst troligen vara livrädd massor av gånger. 
 7. Rädsla är inget mer än överkomliga tankar som du kommer möta jämt. Du väljer själv om du ska lyssna till dem eller inte.
 8. Du kommer bli sårad så länge du älskat och älskar. Och älska är det vackraste du kan göra, så gör det av hela ditt hjärta om och om igen.
 9. Förvänta dig inget från någon någonsin. Förväntningar är att välja besvikelse.
 10. Tydlighet är a och o. Tro inte att andra förstår vad du menar om du inte fullt och riktigt uttrycker det. Även om det innebär att säga nej.
 11. Kommunicera. Det finns ingen tankeläsare födda, än. 
 12. Du kommer jämföra dig många gånger och önska att du hade den personen liv, bil, pengar, hår eller kropp. Att jämföra sig är naturligt men blir direkt skadligt om det tar över ditt liv.
 13. Dina svagheter kommer skapa möjligheter om du vågar prata om dem. Ingen är perfekt och det är perfektion i sig.
 14. Hat föder hat. Hata inte. Du behöver inte älska alla du ser, men respekt är alla faktiskt värda.
 15. Det du ser innehåller inte alltid absolut sanning. Försök se bakom alla fasader och även din egen. Vi har alla ett inre krig.
 16. Du behöver inte veta vad du ska göra med resten av ditt liv.  Livet kommer visa dig i rätt riktning om du bara vågar se det.
 17. Vikten av att ha en tro. Tro på vad du vill, Buddha, gud, Allah, men tro. Du kommer förr eller senare bli så blåslagen av livet, att bön kommer bli ditt enda val till fortsättning. 
 18. Det är helt okej att ångra sig, göra om och ångra sig igen. Det är så vi lär oss.
 19. Du kommer högst troligen bli deprimerad någon gång under ditt liv. Det är ingen fara i sig utan kanske endast en indikation på att du inte lever ditt liv som du innerst inne önskar.
 20. Du kommer ställas in för mängder av val och undra om du valt rätt. Det är en del av livet, att fatta beslut som ibland inte känns roliga men ändå nödvändiga. 
 21. Folk kommer ifrågasätta dina val och det kommer få dig att tvivla på om du är och gjort rätt.
 22. Livet är långt. Du måste inte ha allt ordnat vid en viss ålder.
 23. Ensamhet kommer i två former. Den du väljer själv och den du inte väljer. Den ofrivilliga gör mycket ont.
 24. Tack är ett fantastiskt bra ord att kunna. Testa! 
 25. Du kommer spela roller, ljuga och såra andra. Det gör dig inte till en sämre människa så länge du uppmärksammar det och jobbar för att förändra.
 26. Du kommer genom hela livet söka trygghet. Den kommer i mångt och mycket baseras på andra människor och prylar. Det är inget fel men kom ihåg att vi aldrig kan lita på att prylarna eller människorna finns kvar. Försök skapa din inte trygghet, oberoende av andra. 
 27. Du kommer bli bedömd och dömd och du kommer göra likadant mot andra. 
 28. Du kommer möta nej, motgång och nederlag. Ingen skonas och det bästa du kan göra är att fortsätta framåt ändå. Du är inte motgång, du har upplevt det. Stor skillnad!
 29. Du kommer vilja undvika obehag, jobbiga känslor och smärta på många olika sätt. Försök att inte fly utan stanna kvar i det. Det är när man slutar fly man vinner.
 30. Du kommer slå på dig själv fler gånger än du lyfter dig själv. Det är okej att vilja mer, bli bättre osv. Men glöm inte att också klappa dig själv på axeln och säga, jag är okej och okej räcker gott. 

Podcast – Varför lärde ingen mig detta om livet

Share: